‘De maatschappij iets veiliger maken, mooier kan toch niet’
Peter is politievrijwilliger en maakt onder andere deel uit van het cybercrimeteam Zeeland West-Brabant en van het Dark web team Landelijk Eenheid. Peter wilde altijd al politieman worden. Als het aan hem had gelegen, was hij na zijn middelbare school meteen aan de Politieacademie begonnen. Zijn ouders zagen dat alleen niet zo zitten, veel te gevaarlijk. Dus besloot Peter een HTS-opleiding te doen. Maar het politiewerk bleef kriebelen …
Heel wat jaren later hoorde hij via een vriend dat ze binnen de politie op zoek waren naar vrijwilligers. “Ik werkte toen als goederenmanager voor C1000, maar deze kans kon ik niet laten liggen. Ik volgde een 4-jarige opleiding, waarna ik aan slag mocht als surveillant. Toen de kans zich voordeed om door te gaan voor de opleiding tot agent, ben ik daarvoor gegaan. Bijna ieder weekend draaide ik horecadiensten. Ik voelde me een geluksvogel.”
Hersenstaminfarct
Helaas sloeg het geluk om toen Peter getroffen werd door een hersenstaminfarct. “Twaalf dagen lag ik in een soort coma. Ik hoorde mijn vrouw en dochter huilen toen de dokter vertelde dat ze niets meer voor me konden doen. Ik kan niet omschrijven hoe vreselijk dit was.” Peter ontwaakte gelukkig uit zijn coma. Hij moest wel drie jaar revalideren om weer enigszins de oude te worden. “Ik ben links nog steeds beperkt, snel moe en ik heb veel last van aangezichtspijn, maar ik ben er nog”, zegt Peter.
Geen waakhond, maar jachthond
Hij werd volledig afgekeurd voor het werk, maar werd doodongelukkig van het thuiszitten. In overleg met het UWV mocht Peter uiteindelijk toch weer aan het werk bij de politie. Nu als baliemedewerker. “Ik was blij dat ik weer aan de slag kon. Toch mistte er iets. Ik voelde mij een waakhond, terwijl ik een jachthond ben. Toen ze mij vroegen om aan de slag te gaan bij een cybercrimeteam, wist ik meteen dat ik mijn plek had gevonden. Ik onderzocht aangiftes over cybercrime en ontdekte verbanden, waardoor er aanhoudingen konden plaatsvinden.” Peter besloot op dat moment ook zijn eigen website op te starten: www.cybercrimeinfo.nl. “Op deze website probeer ik mensen op een makkelijke manier uit te leggen wat cybercrime is en vooral hoe zij zich hiertegen kunnen wapenen.”
De wereld van het darkweb
Daarnaast heb ik mij verdiept in het darkweb. Het is verbazingwekkend hoe snel je op het darkweb terechtkomt, hoeveel criminelen zich hier bevinden en vooral hoe makkelijk het allemaal gaat. Zo ben ik erachter gekomen, dat het zelf op het darkweb gaat om likes. Criminelen verkopen voor 1 dollar pishingpakketten, ze zijn zo goedkoop zodat veel mensen ze afnemen en veel likes geven. Zo komen de verkopers betrouwbaar over en kunnen ze langzaam overgaan in de verkoop van drugs of wapens.
Ik geef hierover lezingen aan opsporingsambtenaren en zet mijn kennis in om de maatschappij iets veiliger te maken. Mooier kan toch niet?”