Interview: ‘Het is moeilijk dat je tijdens deze coronacrisis geen troostende schouder kan bieden’

Thierry Coree werkt sinds 2013 bij de vrijwillige politie basisteam Vechtdal. In het dagelijkse leven heeft hij samen met zijn broertje een onderneming op het gebied van VIP-vervoer. Ze hebben in totaal 22 mensen in dienst die nu door de coronacrisis allemaal thuis zitten. “Gelukkig hebben we een redelijk goede buffer, maar dit moet niet nog een half jaar duren, anders wordt het een erg penibele situatie”, aldus Thierry.

Zijn politiewerk zorgt voor de nodige afleiding. “Toen de eerste coronamaatregelen werden aangekondigd en ik doorkreeg dat dit alles nog wel even zou duren, heb ik meteen onze planner en teamchef een appje gestuurd dat ik zeker bereid was om extra diensten te draaien wanneer dit nodig zou zijn. Het is nu nog niet nodig geweest, maar dan weten ze in ieder geval dat ik paraat sta.”

Thierry ziet tijdens zijn diensten dat het coronavirus zorgt voor een kentering in het gedrag van burgers naar de politie toe. “Ik had de laatste jaren het idee dat de maatschappij wat aan het verharden was, maar de mensen in ons gebied zijn meer begripvol en tonen hun dankbaarheid. Je ziet dat ze de noodzaak begrijpen van een intelligente lockdown. Het lijkt ook wel of mensen het lastiger vinden om de politie te bellen, ze willen niet zeuren. Zo was er een meneer die door overlast in de straat echt niet kon slapen, toen hij de melding deed bleef hij zich maar verontschuldigen, terwijl het heel begrijpelijk is dat hij onze hulp inschakelt. Het aantal meldingen van overlast is überhaupt flink gestegen, wat ook wel weer logisch is. Mensen worden onverdraagzamer als ze zoveel thuis zitten en zich gaan vervelen.

Andere meldingen zoals verkeersongevallen nemen nu juist heel erg af, al zijn er natuurlijk altijd nog mensen die ook nu niet goed uitkijken. Zo was er laatst een auto over de kop geslagen tegen een boom aan. De bestuurder, die flink onder invloed was, kwam er zonder klerenscheuren vanaf. Hij moet echt een engeltje op zijn schouder hebben gehad, want zijn auto was total loss.

Thierry geeft aan dat het werken in coronatijd niet altijd even makkelijk is. “Het is lastig dat we nu letterlijk en figuurlijk meer afstand van de mensen moeten nemen. Als politieman ben je er ook om mensen te troosten tijdens heftige situaties. Even die arm om iemand heen slaan en een schouder bieden om op te huilen. Helaas is dat nu niet mogelijk. Ik kijk uit naar de dag dat dit wel weer mag.”

Deel deze informatie