‘Het politiewerk, omgaan met mensen in verschillende omstandigheden, dat is waar ik het voor doe’

Als de zomermaanden aanbreken, verdubbelt het aantal inwoners van het eiland Goeree-Overflakkee door de komst van toeristen. De incidenten nemen toe, maar het aantal agenten op het eiland blijft gelijk. Vandaar dat de politie dit jaar vrijwillige politieagenten vraagt om tijdens deze drukke maanden bij te springen. Hans Berkhof, al 37 jaar vrijwilliger bij de politie in Twente, geeft gehoor aan deze oproep en verruilt voor één week zijn werkgebied.

 “Bij ons in het gebied – Het Lageveld – hebben we ook water, maar die plas is iets kleiner dan de Noordzee”, vertelt Hans lachend, als we met hem en zijn collega Koos tijdens een dienst meerijden. We rijden in een grote politiejeep het lange, brede strand van Ouddorp op, om bij de reddingsbrigade langs te gaan. “Elke dag vragen we even wat het weer gaat doen en wat ze verwachten van de getijden. De reddingsbrigade heeft onze nummers, als er wat is.”

Reanimaties

Hans is een van de zes politieagenten die extra diensten draaien op Goeree-Overflakkee. “We werden warm ontvangen. De waardering is groot, want je ontlast de collega’s hier enorm. Die kunnen hun eigen ding blijven doen en wij kunnen alles oppakken wat met toerisme te maken heeft. Het is echt noodzakelijk.” Want tijdens de extreme warmte hadden de collega’s vier reanimaties in één week en reden ze van de ene naar de andere melding.

Wrijving

Tijdens onze rit worden we al snel aangesproken door een strandganger die zich ergert aan kitesurfers die zich binnen het zwemmersgebied begeven. Hans besluit de aanwezige kiters aan te spreken. “Dit komen we vaker tegen. Er is veel wrijving tussen zwemmers en kitersurfers. Vanwege de veiligheid mogen ze niet in elkaars gebied komen. We maken dan even een praatje met beide partijen en geven aan dat we hier allemaal zijn om te genieten. En dat – wanneer iedereen in zijn eigen gebied blijft – we allemaal plezier kunnen hebben. Meestal is het dan al opgelost”, vertelt Hans.

Normaal gesproken werkt Hans – die vier jaar geleden is bevorderd naar brigadier – op de Sallandse Heuvelrug. Daar draait hij mee in het horecateam en is ondersteunend aan de noodhulp. “Het politiewerk op Goeree-Overflakkee is niet heel anders, alleen de omgeving verschilt. Je krijgt wel te maken met andere meldingen, zoals vermissingen op het strand, verkeersmeldingen, of mensen die wildkamperen. Voor mij zijn dat wel de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Het politiewerk, het bezig zijn met mensen, omgaan met mensen in verschillende omstandigheden, dat is waar ik het voor doe.”

Deel deze informatie