Interview: ‘Ik zou meer willen betekenen voor de politie’

Mohammad Al Huneidi (38) vluchtte vijf jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland. In Syrië werkte hij als rechercheur zware criminaliteit in een leidinggevende functie. Nu werkt hij als politievrijwilliger in Den Haag in de buurtbemiddeling. Mohammad: “Ik vind het fijn dat ik weer voor de politie werk. Al zou ik het liefst verder willen doorstromen. Helaas kan dit niet door mijn nationaliteit, maar ik blijf hoop houden.”

We ontmoeten Mohammad op het politiebureau Haaglanden. Hij woont pas vijf jaar in Nederland, maar spreekt al bijna foutloos de Nederlandse taal. Zijn verhaal deelt Mohammad graag met ons. “Ik heb veel gezien en meegemaakt. Zowel tijdens mijn werk in Syrië – waar ik onder andere onderzoek deed naar drugscriminaliteit, moord en kinderarbeid – als tijdens mijn vlucht en de eerste tijd hier in Nederland. Ik weet dat ik hier mijn kansen moet pakken, aangezien ik niet terug kan naar Syrië. Daar sta ik op een zwarte lijst, omdat ik voor de overheid werkte. Als ik terugga, word ik zeker vermoord. Hier is mijn toekomst. Ik zie Nederland dan ook echt als mijn thuisland.”

Passie voor het politievak

Ongeveer 1,5 jaar geleden kwam Mohammad in contact met de Nederlandse politie. Hij vertelde hoe graag hij weer voor de politie wilde werken, zijn grote passie. “Na veel gesprekken boden ze mij een opleiding tot politievrijwilliger aan. Ze hebben echt hun nek voor mij uitgestoken en daar ben ik de politie heel dankbaar voor”, vertelt Mohammad. “Na de basisopleiding kon ik aan de slag als buurtbemiddelaar. Mijn collega en ik worden vaak ingezet als het tussen buurtgenoten niet zo lekker loopt en een van de partijen Arabisch spreekt. Ik weet hoe zij in elkaar zitten, ken hun gewoontes en ga met hen in gesprek. Ook leg ik de Nederlandse tradities uit. Gewoontes zijn nu eenmaal in elk land anders. Daar moet je begrip voor tonen. Tot nu toe is onze methode zeer succesvol gebleken. Daar ben ik trots op.”

Gemotiveerd

Mohammad vindt blijven leren erg belangrijk en heeft in juli de opleiding preventie en veiligheid afgerond. Zijn droom is om uiteindelijk betaald bij de politie aan de slag te gaan. “Helaas heb ik nog niet officieel de Nederlandse nationaliteit. Daarom kan ik niet doorstromen naar een betaalde functie bij de politie. Zelfs wanneer ik wel de Nederlandse nationaliteit krijg, komt er eerst een zware screening en kan het nog drie jaar duren. Voor mij voelt dit krom, want ik ben super gemotiveerd en ik wil dit heel graag. Ik denk dat ik met mijn kennis en ervaring veel voor de politie kan betekenen.”

Dit interview werd eerder gepubliceerd in het ACP-bondsmagazine Politiebericht (oktober 2020)

Deel deze informatie