Kerstgevoel bij politievrijwilligers Oberhausen

Bussen vol met Nederlanders gaan elk jaar naar de kerstmarkt in Oberhausen. Voor een veilig verloop van de markt worden flink wat maatregelen genomen. De Duitse politie heeft ook de hulp van Nederlandse politievrijwilligers ingeroepen. Politievrijwilliger Dennis Brugman is coördinator van het Nederlandse vrijwilligersteam en is regelmatig aanwezig in Oberhausen om te helpen. Dennis vertelt op welke manier het team een bijdrage levert tijdens deze drukbezochte kerstmarkt. 

“Bij ons bureau in Hengelo kwam in 2013 een uitvraag binnen van de Duitse politie. Ik gaf aan dat ik dit wel wilde oppakken”, vertelt Dennis. “De eerste twee jaar droegen we met ons team uit Hengelo bij aan de veiligheid van bezoekers op de kerstmarkt in Oberhausen. De ontvangst was meteen zeer welkom en de samenwerking met de Duitse politie verliep soepel. Nu melden zich vrijwilligers uit het hele land aan”, aldus een trotse Dennis. “We kunnen ten tijde van de kerstmarkt elk weekend drie of vier enthousiaste politiecollega’s naar Oberhausen sturen.”

Preventie

“We zijn vooral aanwezig voor preventie en publiekscontact. Op een zaterdag lopen er zo’n 200.000 mensen rond, zowel op de kerstmarkt als bij het gigantische winkelcentrum Centro”, weet Dennis. “We worden veel aangesproken door het winkelend publiek dat positief reageert op onze aanwezigheid. Voor ons is het dan gemakkelijk om mensen aan te spreken over hoe ze het beste hun tas kunnen dragen of dat ze moeten oppassen dat hun mobiel niet uit hun broekzak steekt. Mensen reageren dankbaar op onze tips en zo voorkomen we dat ze slachtoffer worden van zakkenrollers. Daarnaast helpen we hen bij het invullen van aangiftes of als ze gewond raken. Voor de toeristen is het – zeker als ze in paniek zijn – erg fijn als ze gewoon Nederlands kunnen praten en er iemand is die bemiddelt.” Zo hielp Dennis twee jaar geleden een mevrouw die haar licht dementerende man was kwijtgeraakt. “Zij was erg bezorgd en wist het telefoonnummer van haar man niet. Door onze MEOS-telefoons – de Duitse politie beschikt niet over deze technologie – vonden we snel meer informatie over haar echtgenoot. We namen contact met hem op. Een taxichauffeur bood zijn hulp aan. Zo konden wij het stel, voordat de touringcar naar Nederland vertrok, weer herenigen. Dan merk je meteen wat onze meerwaarde is.”

Dankwoord

Dit jaar was Dennis aanwezig bij de opening van de kerstmarkt op 15 november. “De Polizeipräsident (districtschef) van Oberhausen was er om een dankwoord speciaal aan ons te richten. Mijn collega’s en ik voelden ons echt gewaardeerd. Na elke dienst krijg ik mails, waarin mijn collega’s vertellen hoe leuk ze het hebben gehad en dat ze volgend jaar weer paraat staan om mee te helpen. Dat is toch een mooie kerstgedachte.”

Deel deze informatie