LOPV boos over kwalijke uitspraken minister Grapperhaus

Minister Grapperhaus heeft afgelopen donderdag 26 november zeer kwalijke uitspraken gedaan over de politievrijwilligers. Tijdens een debat in de Tweede Kamer werd de minister gevraagd naar de inzet van politievrijwilligers vanwege het capaciteitstekort bij de politie. De minister gaf hierop aan dat hij hier een principieel bezwaar tegen heeft omdat “voor de echte politietaken de professionals” nodig zijn “die echt voldoen aan de bestaande opleidingsvereisten”. De LOPV kon haar oren niet geloven en eist in een brief naar de minister dan ook zijn excuses.

“Dat juist minister Grapperhaus deze opmerking maakt is extra kwalijk”, zegt Berndt Rif, voorzitter van de LOPV. “Hij zou juist moeten weten dat politievrijwilligers professionals zijn. Zij volgen dezelfde opleiding, training en bijscholing als de beroepscollega’s. De minister heeft meerdere werkbezoeken afgelegd waarbij hij heeft gezien wat voor werk onze vrijwilligers doen en hoe hard zij zich inzetten. Daarnaast staat zijn handtekening onder het besluit algemene rechtspositie politie waar politievrijwilligers sinds dit jaar in opgenomen zijn. Hij zou dus duidelijk moeten weten dat de eisen voor beroeps en vrijwilligers hetzelfde zijn.”

Onbegrip

In het debat heeft de minister ook aangegeven dat hij ‘filosofisch-logisch-begrotingstechnisch’ niet kiest voor de inzet van politievrijwilligers. Berndt Rif: “Ook hier snappen wij helemaal niets van. De minister heeft in zijn begroting al sinds jaar en dag de middelen om het vrijwilligersbestand uit te breiden naar de 10% norm die eigenlijk gehaald moet worden. Maar hij heeft er helemaal niets aan gedaan om deze norm te halen. Sterker nog, in plaats van de ruim 3500 vrijwilligers die erbij hadden moeten komen zijn er in drie jaar tijd maar zestig vrijwilligers opgeleid. Waar is dit geld naar toe gegaan? Waarom wordt dit niet gestoken in opleidingen en doorstroming? En waarom gebruikt de minister dit argument terwijl hij weet dat hij degene is die de vrijwilligersdoelen niet haalt? Het is echt onbegrijpelijk en ongelofelijk frustrerend.” 

Derde klap

Voor politievrijwilligers is dit de derde klap op rij. Ten eerste zijn de doorstroomopleidingen voor politievrijwilligers uitgesteld. Ten tweede zijn de politievrijwilligers in eerste instantie vergeten in de blijk van waardering vanwege hun inzet tijdens de coronapandemie. Nu komt dit er nog eens bovenop.

De boosheid onder de politievrijwilligers groeit, maar hun motivatie daalt per minuut. Elke keer weer moeten zij teleurstellingen te boven komen.  Zo schreef een politievrijwilliger die échte politietaken uitvoert dit weekend: ‘Ik heb vannacht een nachtdienst gedaan. Ik heb op heterdaad een verdachte aangehouden voor verkrachting en daar hebben we goed op doorgepakt. Dan weet ik gelijk weer waarom ik dit vrijwilligerswerk met trots uitoefen, ook al frustreert het me enorm dat we niet hoeven te rekenen op waardering van de korpsleiding en de minister’.

“Dit zijn reacties die wij steeds vaker binnen krijgen en wij snappen dit volkomen”, laat Berndt Rif weten. “De politievrijwilligers gaat altijd maar door, maar ook zij hebben een grens. We vragen dan ook aan de minister om zijn excuses aan te bieden voor deze uitspraken en de politievrijwilligers de waardering te geven die ze verdienen.”

Lees hier de hele brief

Deel deze informatie