Nieuwe medaille en legpenning voor politievrijwilliger

Politievrijwilligers die 12,5, 25 of 40 jaar in dienst zijn, krijgen voortaan een medaille of legpenning voor trouwe en langdurige dienst bij de Nederlandse politie. Deze afspraak is per 1 juli 2023 ingegaan. Jennifer Drescher, voorzitter van de LOPV: “Wij hebben ons hier jarenlang hard voor gemaakt. Mooi dat deze stap nu is gezet in de verbetering van erkenning en waardering van onze politievrijwilligers.”

Executieve politievrijwilligers – belast met uitvoerende taken – kregen tot op heden de vrijwilligersmedaille voor openbare orde en veiligheid. Voor vrijwilligers met een ATH-aanstelling – belast met ondersteunende taken – was tot nu toe niets geregeld. Zij krijgen voortaan de legpenning voor trouwe en langdurige dienst bij de Nederlandse politie. Voor ATH-vrijwilligers die ook boa zijn geldt dat zij net als de executieve politievrijwilligers de medaille krijgen in plaats van de legpenning.

Waardering

Met de overgang naar de politiemedaille en legpenning worden politievrijwilligers als het gaat om deze waarderingsvorm meer gelijkgetrokken met beroepspersoneel bij de politie. Om de executieve politievrijwilligers niet tweemaal een onderscheiding voor langdurige dienst toe te kennen, komt de vrijwilligersmedaille voor openbare orde en veiligheid binnenkort te vervallen.

Stroomlijnen

De aanpassing in deze waarderingsvorm past in de ontwikkeling om de wettelijke regelingen voor politievrijwilligers en beroepspersoneel bij de politie zoveel mogelijk te stroomlijnen. Daarom is bijvoorbeeld in 2020 ook de rechtspositie voor politievrijwilligers in het besluit algemene rechtspositie politie (Barp) opgenomen.

Kijk hier voor het formele besluit over de medaille trouwe en langdurige dienst