Oplossing voor politievrijwilligers met krap kledingbudget

Politievrijwilligers (geüniformeerd) krijgen sinds enige tijd minder ‘punten voor dienstkleding’ oftewel kledingbudget dan voorheen. Voor de LOPV was het al snel duidelijk dat het gewijzigde budget in sommige situaties te krap is en heeft daarover vragen gesteld aan de politie. Dit heeft geleid tot een oplossing voor politievrijwilligers die niet uitkomen met het bijgestelde budget voor dienstkleding.

“Op de kwaliteit van sommige kledingstukken valt wel wat af te dingen, maar toch slijt het uniform bij politievrijwilligers minder snel. Wij lopen er immers minder vaak in rond en daarom is het prima dat we een kleiner budget hebben”, zegt LOPV-bestuurder Bert van der Wees. De laatste jaren betrof het voor executieve vrijwilligers 220 punten. Daar konden politievrijwilligers redelijk mee uit de voeten. Je kon daar genoeg broeken en shirts mee bestellen. Ook als het in een jaar een beetje tegen zat, omdat schoenen waren versleten of een jas gescheurd, dan kon je dat van je punten vervangen.

Bezuiniging

Sinds dit jaar is er bezuinigd op het kledingbudget. De LOPV is niet tegen een herziening van dit budget, maar vond wel dat deze te drastisch was. Bert van der Wees: “Stel, je zou met deze nieuwe situatie in een jaar wat pech hebben met je dienstkleding, dan zou je de rest van het jaar moeten uitzitten met een deel van je versleten spullen. Op die manier ontstaat een negatieve spiraal, want ook andere spullen blijven intussen slijten. Dit soort bezuinigingen schieten hun doel voorbij en zijn ook in strijd met de regelgeving. De korpschef heeft immers de plicht om ervoor te zorgen dat je over goede dienstkleding en uitrusting beschikt.”

Budgetophoging als dat nodig blijkt

De LOPV heeft de politie daarom gevraagd om het gewijzigde kledingbudget nog eens kritisch tegen het licht te houden. Daaropvolgend heeft de politie een analyse uitgevoerd naar hoeveel ‘kleding-punten’ politievrijwilligers gemiddeld nodig hebben. Het bijgestelde budget zou in de meeste situaties voldoende moeten zijn. Maar wat als een politievrijwilliger in een situatie komt dat hij/zij nieuwe dienstkleding nodig heeft maar erachter komt dat het kledingbudget toch niet toereikend is? De LOPV heeft met de politie afgesproken dat je dan eenvoudig budgetophoging kan aanvragen. Dat kan via de webapp ‘politievrijwilligers’. Maak in die app de keuze voor het onderwerp ‘kleding’ en klik vervolgens op de link naar de pagina waar je een ophoging kan aanvragen.